Διαπλοκή χρηματοπιστωτικού και πολιτικού κόσμου.


διαπλοκή-600x315Marc Roche, Bangsters [έκδοση ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2014, μετάφραση Γιάννη Καυκά, σελίδες 59-70].

Παρά το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο που επιβλήθηκε μετά την κρίση του 2008, ο χρηματοπιστωτικός κόσμος παραμένει πολύ κλειστός. Και ισχυρός. Οι πολιτικοί άνδρες έχουν ως αποστολή, υποτίθεται, να μας προστατεύουν από αυτόν τον οδοστρωτήρα, πράγμα που βέβαια δεν συμβαίνει, λόγω της διαπλοκής ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο Τόνι Μπλερ είναι το κατεξοχήν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της διαπλοκής. Στον τελικό του αγώνα δρόμου 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, καθόμουν ακριβώς πίσω από τον πρώην βρετανό πρωθυπουργό. Ο πρώην κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν, ως συνήθως, μαυρισμένος, σβέλτος και χαμογελαστός. Μετά τη νίκη του Γιουσέιν Μπολτ στον τελικό, πολλοί θεατές όρμησαν προς τον Τόνι Μπλερ για να του σφίξουν το χέρι, να αγγίξουν το κοστούμι του, σαν να επρόκειτο για ιερό τοτέμ που φέρνει γούρι – καθότι αυτός ο παράξενος άνθρωπος έχει μεγάλη επιτυχία στον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο πρώην πρωθυπουργός «ζυγίζει» σήμερα τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ, αν όχι τα διπλάσια. Συμβολίζει μέχρι καρικατούρας αυτή τη μοιραία έλξη ανάμεσα στον χρηματοπιοτωτικό κόσμο και στους πολιτικούς, που θέτει τεράστια προβλήματα ηθικής και σύγκρουσης συμφερόντων.
Όλα άρχισαν το 2009, δύο χρόνια μετά την αναχώρηση του από την πρωθυπουργική κατοικία. Ο πρώην πρόεδρος της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας ιδρύει μια εταιρεία συμβούλων με το όνομα Tony Blair Associates. Ονομασία αρκούντως αόριστη για να τραβήξει μια τεράστια γκάμα πελατών. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της πουλά ουσιαστικά τη μεγάλη του επιτηδειότητα και τον τεράστιο κύκλο γνωριμιών του. Χρησιμοποιεί τη θέση του ως μη αμειβόμενου απεσταλμένου του Κουαρτέτου για το Μεσανατολικό [Αποτελούμενη από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η ομάδα έχει ως αποστολή τη διαμεσολάβηση στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης] προκειμένου να αναπτύξει τη δική του επιχείρηση. Είναι, μεταξύ άλλων, διεθνής σύμβουλος του JP Morgan Chase, του Zurich Insurance Group και της Mubadala -του μεγαλύτερου αμερικανικού τραπεζικού συγκροτήματος, ενός από τους μεγαλύτερους ελβετικούς ασφαλιστικούς ομίλους και μίας από τις κυριότερες επενδυτικές εταιρείες του πλούσιου πετρελαιο-εμιράτου του Αμπού Ντάμπι. Δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί κάποιος ωραιότερη επισκεπτήρια κάρτα!blair-guerre
Αυτή η εταιρεία συμβούλων για ελάχιστους προνομιούχους -που αδιαφορεί για την ηθική-έχει, μεταξύ άλλων, ως πελάτες το Καζακστάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τη Ρουάντα και την Κολομβία. Παρέχει συμβουλές σε άτομα προς αποφυγήν, όπως ορισμένοι δικτάτορες, ή σε μυστήριους ομίλους που ελέγχουν την παγκόσμια αγορά πρώτων υλών. Τα γραφεία της βρίσκονται στο Γκρόσβενορ Σκουέαρ, στην καρδιά του Μέιφεαρ, μίας από τις πιο αριστοκρατικές συνοικίες του Λονδίνου. Η έδρα της εταιρείας μοιάζει με μικρή μπουτίκ προϊόντων υψηλής ποιότητας και διαθέτει μια αίθουσα συναλλαγών εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, για την αποδοτικότερη τοποθέτηση των αποκομιζόμενων κερδών. Αυτό το αποτελεσματικότατο hedge fund σε μικρογραφία διευθύνεται από έναν πρώην διευθυντή της επενδυτικής τράπεζας της Barclays.
Οι αποδοχές ενός πρώην πρωθυπουργού της Αυτής Μεγαλειότητας δεν αρκούν φυσικά ούτε στο ελάχιστο για να κάνει τη ζωή που κάνουν οι πάμπλουτοι φίλοι του, τους οποίους αναπόφευκτα συναναστρέφεται σε αυτό το επίπεδο εξουσίας. Μέσα σε μερικά χρόνια ο Τόνι Μπλερ, χάρη στην εταιρεία συμβούλων που ίδρυσε, εκτοξεύτηκε στην κλίμακα των ανθρώπων που κατέχουν τις μεγάλες περιουσίες του βασιλείου. Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών υπερασπίστηκε βέβαια τους μπάνγκστερ του χρηματοπιστωτικού συστήματος όταν αυτοί έγιναν αντικείμενο επικρίσεων. «Η λύση στα προβλήματα μας δεν είναι να κρεμάσουμε είκοσι τραπεζίτες» πέταξε ο αρχιτέκτονας του τρίτου δρόμου σε εκείνους που ήθελαν να δουν κεφάλια να πέφτουν.
Οι αμοιβές του μεγάλου άνδρα, που επιπλέον αμείβεται αδρά για να κάνει διαλέξεις ανά τον κόσμο, είναι παχυλές. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο ενδιαφερόμενος πήρε προμήθεια άνω του ενός εκατομμυρίου για μεσολάβηση τριών ωρών στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ελβετικό εμπορικό όμιλο Glencore και στο Κατάρ, για μια υπόθεση συγχώνευσης-εξαγοράς. Στα κηρύγματα του εναντίον του ριζοσπαστικού Ισλάμ, ο πρώην πρωθυπουργός δεν ανέφερε φυσικά ποτέ το Κατάρ, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του, παρότι το εν λόγω εμιράτο βοηθά έμμεσα τους τζιχαντιστές στη Συρία και υποστηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Στον βρετανικό πολιτικό κόσμο, ο Τόνι Μπλερ δεν είναι ο μόνος που πέρασε με όλα του τα υπάρχοντα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο πρώην νούμερο δύο της κυβέρνησης του εργατικού Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), ο λόρδος Μάντελσον, είναι πρόεδρος του διεθνούς τομέα της επενδυτικής τράπεζας Lazard. Αυτός ο πρώην επίτροπος εμπορίου της ΕΕ είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Sistema, του μεγαλύτερου εισηγμένου στο Χρηματιστήριο ρωσικού βιομηχανικού και χρηματοπιστωτικού συγκροτήματος. Ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος αυτού του συγκροτήματος βρίσκεται στο στόχαστρο της αμερικανικής Δικαιοσύνης, η οποία τον υποπτεύεται ότι διατηρεί δεσμούς με τη ρωσική μαφία, πράγμα που ο ενδιαφερόμενος διαψεύδει. Οι ισχυρισμοί της αμερικανικής Δικαιοσύνης δεν ενοχλούν καθόλου, όπως φαίνεται, αυτόν τον λόρδο, ο οποίος συμβουλεύει παράλληλα τον σατανικό βασιλιά του νικελίου, τον επίσης ρώσο Όλεγκ Ντεριπάσκα.
Τελικά, τη βίδα της ρύθμισης στο Ηνωμένο Βασίλειο την έσφιξε, εντελώς απρόσμενα, ο κυβερνών από το 2012 συνασπισμός συντηρητικών και φιλελεύθερων δημοκρατών. Υπό την ηγεσία του Ντέιβιντ Κάμερον, η κεντροδεξιά κυβέρνηση εναντιώθηκε στις υπέρμετρες αμοιβές των τραπεζιτών, στην κερδοσκοπία και μάλιστα -οποία καινοτομία!- στη φοροδιαφυγή. Ωστόσο, αυτή η επίδειξη πυγμής στο ζήτημα της ρύθμισης δεν εμπόδισε τον βρετανό πρωθυπουργό να προσλάβει στην κυβέρνηση του πολλούς τραπεζίτες που μοιάζουν μεταξύ τους σαν δίδυμα αδερφάκια. Εξάλλου, ο υπεύθυνος της βρετανικής ανώτατης διοίκησης προέρχεται από τη Morgan Stanley. Ως προς αυτό, ο Κάμερον, του οποίου ο πατέρας ήταν χρηματομεσίτης, ακολούθησε απλώς το παράδειγμα των προκατόχων του. Οι κυβερνήσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ, από το 1979 έως το 1990, περιλάμβαναν πολλούς ιεράρχες της N.M. Rothschild & Sons.
Ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός κόσμος, παρότι άργησε να επιδοθεί σε αυτό που πρέπει όντως να ονομάσουμε θεσμικό εισοδισμό, δεν πάει καθόλου πίσω. Στη Γαλλία, πρώην τραπεζίτες, δικηγόροι ειδικευμένοι στο εμπορικό δίκαιο ή ελεγκτές διείσδυσαν επίσης στον κρατικό μηχανισμό.01
Η Κριστίν Λαγκάρντ διηύθυνε το νομικό γραφείο Baker & McKenzie, πριν αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας και αργότερα τη διεύθυνση του ΔΝΤ. Η τράπεζα Rothschild χαίρει αναντίρρητου κύρους στις δύο πλευρές της πολιτικής σκακιέρας. Ο Εμανιέλ Μακρόν πέρασε από αυτόν τον οργανισμό στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, του οποίου ήταν αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα μέχρι τον Ιούνιο του 2014.0 Γκρεγκουάρ Σερτόκ, συνεταίρος του Ρότσιλντ, βοηθούσε τον Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, πρώην αρχηγό του κόμματος της γαλλικής Δεξιάς UMP. Η οικογενειακή τράπεζα ήταν ιδιαίτερα φιλικά διακείμενη απέναντι στον Σαρκοζί όταν αυτός ήταν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Η αντίστροφη κίνηση, από την κυβέρνηση προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα, θέτει επίσης πρόβλημα. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έγινε εμπορικός τραπεζίτης στο Λουξεμβούργο.
Μετά την ήττα των συντηρητικών το 1997, ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ εργάστηκε ένα διάστημα για την Carlyle, την τράπεζα του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος. Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρόιντερ είναι σύμβουλος της τράπεζας Rothschild για την Ευρώπη – μάλιστα, είναι αρμόδιος ειδικά για τη Ρωσία. Ο πρώην σοσιαλδημοκράτης ηγέτης είναι επίσης μέλος του διευθυντηρίου του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου ΤΝΚ-ΒΡ και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ρωσογερμανικού κονσόρτσιουμ το οποίο ανέλαβε την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου, που επιτρέπει στην Gazprom να εξάγει το αέρια της. Σύμπτωση; Υποστήριξε πάντως, τον Απρίλιο του 2014, την προσάρτηση της Κριμαίας από τους αγαπητούς του φίλους του Κρεμλίνου. Ενώ η ουκρανική κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμα της, ο πρώην ηγέτης γιόρτασε την εβδομηκοστή επέτειο των γενεθλίων του με τον φίλο και εργοδότη του Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Αγία Πετρούπολη. Δέκα χρόνια νωρίτερα, ο Σρόιντερ είχε αποκαλέσει τον ρώσο πρόεδρο «αγνό δημοκράτη».
Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης των subprimes ή για τη σωτηρία του ευρώ, προκλήσεις λίαν πολύπλοκες που απαιτούν ικανότατους εμπειρογνώμονες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνθηκαν και αυτοί, από τη μεριά τους, σε επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα: στον Πίτερ Σάδερλαντ (Goldman Sachs) στην Ιρλανδία, στον Αντόνιο Μπόρχες (Goldman Sachs) στην Πορτογαλία, στον Ζαν Λεμιέρ (ΒΝΡ Paribas) στην Ελλάδα ή στις εταιρείες Oliver Wyman και Black Rock στην Ισπανία. Όμορφος μικρός κόσμος που περνά με τόση άνεση από τη μία στην άλλη μεριά της μπάρας!
Στις ΗΠΑ, η πρακτική της revolving door, των πηγαινέλα ανάμεσα στη Γουόλ Στριτ και στην Ουάσιγκτον, είναι ασφαλώς παλιά. Αλλά το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008 κατέδειξε τους κινδύνους που εγκυμονεί. Οι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί κύκλοι έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην κρίση, βάζοντας στοιχήματα ολοένα και πιο μεγάλα με την έμμεση υποστήριξη της κυβέρνησης μέχρι την αναπόφευκτη κατάρρευση. Σήμερα οι ίδιοι χρηματοπιστωτικοί κύκλοι κινδυνολογούν και χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να εμποδίσουν, ακριβώς, τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε ανάγκη.
Για να παραμείνουμε στο ίδιο θέμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και στην Ευρώπη, είναι αμέτρητοι οι πρώην ρυθμιστές, υπουργοί Οικονομικών ή κεντρικοί τραπεζίτες, που στρατολογήθηκαν από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους έναντι του… πρώην εργοδότη τους. Αυτό είναι καλό, απαντά το τραπεζικό λόμπι στους επικριτές του, διότι μια τέτοια σχέση επιτρέπει στους οργανισμούς να γνωρίσουν καλύτερα εκείνους που έχουν την υποχρέωση να τους δείχνουν τον σωστό δρόμο. Είναι και αυτός ένας τρόπος, μεταξύ άλλων, να βλέπει κανείς τα πράγματα…
Τι συμφέρον έχουν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να προσλαμβάνουν, πληρώνοντας τους χρυσούς, πολιτικούς ή συνταξιούχους ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους;
Πρώτα απ’ όλα, τους προσλαμβάνουν για λόγους γοήτρου. Οι τράπεζες αρέσκονται να επιδεικνύουν στις ετήσιες εκθέσεις τους έναν κατάλογο διαχειριστών ή συμβούλων εφοδιασμένων με βαρύγδουπους τίτλους: Herr Doktor, επίτιμος διδάκτωρ ή λόρδος.
Αυτοί οι «άνθρωποι που ανοίγουν πόρτες» χρησιμοποιούνται επίσης για αποστολές στο εξωτερικό, στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα. Καθώς γνωρίζουν τα παρασκήνια, ξέρουν να παρακάμπτουν τους δυσμενείς για την επιχείρηση τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς ή να εξασφαλίζουν ένα ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο. Οι μεσάζοντες γνωρίζουν τα απόκρυφα των κέντρων λήψης αποφάσεων, στους κόλπους της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, των υπουργείων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή των διεθνών οργανισμών. Ακούν όσους παίρνουν τις αποφάσεις, στους οποίους και μπορούν να απευθυνθούν άμεσα σε στιγμές κρίσης. Είναι οι απόστολοι ενός «καπιταλισμού των σχέσεων», που αποβλέπει στην αιχμαλωσία των κρατών.
Για την ενημέρωση τους, οι χρηματοπιστωτές έχουν τις συνήθειες τους και τους κατάλληλους τόπους συναντήσεων. Το μεγάλο τελετουργικό του παγκόσμιου καπιταλισμού τελείται έτσι κάθε χρόνο στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός. Ως εκ τούτου, το γεγονός, στο οποίο μετέχει η αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κόσμου και της πολιτικής, δεν μπορείς να το προσπεράσεις. Μόνο που το Νταβός είναι ανοιχτό στα μίντια, τέλος πάντων σε έναν μικρό κύκλο δημοσιογράφων επιλεγμένων με τη μεγαλύτερη προσοχή, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στις συζητήσεις, όπως και οι πιο επιφανείς προσκεκλημένοι. Πολλοί παράγοντες της αφρόκρεμας προτιμούν λέσχες και διεθνείς κύκλους στοχασμού πιο κλειστούς, για να διατηρήσουν επαφές και να κάνουν γνωριμίες στο ανώτατο επίπεδο, σε συνθήκες πλήρους διακριτικότητας.
Το Γουάτφορντ, που απέχει τριάντα χιλιόμετρα από το Λονδίνο, βρίσκεται ανάμεσα στη νοτιοανατολική και στην κεντρική Αγγλία, και είναι ένα ακριβό και καταθλιπτικό προάστιο, όπως τόσα και τόσα προάστια της βρετανικής πρωτεύουσας. Και όμως εκεί, σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο ανάμεσα σε άχαρες βίλες, βρήκε η λέσχη Μπίλντερμπεργκ να πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριο της τον Ιούνιο του 2013, κεκλεισμένων των θυρών, ως συνήθως. Λίγα είναι τα γεγονότα που περιβάλλονται με τόσο μυστήριο και κάνουν τη φαντασία να δουλέψει, όσο μια συνεδρίαση αυτής της μυστικής οργάνωσης, που ιδρύθηκε το 1954.
Στο όνομα της διαφάνειας, ο κατάλογος των μετεχόντων δεν είναι πλέον σήμερα απόρρητος. Η σύνθεση της εκτελεστικής επιτροπής, με πρόεδρο τον Ανρί ντε Καστρί, πρόεδρο-γενικόδιευθυντή της ΑΧΑ, είναι γνωστή. Βρίσκουμε σε αυτή, μεταξύ άλλων, τα ονόματα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του προέδρου της Goldman Sachs International Πίτερ Σάδερλαντ και του πρώην αντιπροέδρου της Κομισιόν των Βρυξελλών υποκόμη Νταβινιόν.
Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το «Grove Hotel», περιτοιχισμένο από μια ψηλή τσιμεντένια μάντρα, που κατασκευάστηκε ειδικά για την περίσταση, ήταν ανάλογα των μέτρων που λαμβάνονται για μια σύσκεψη του G 20, στην οποία μετέχουν οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί των είκοσι ισχυρότερων χωρών του πλανήτη. Η αστυνομία είχε κλείσει τη βαριά πόρτα, ωσάν να επρόκειτο για κονκλάβιο των καρδιναλίων στην Καπέλα Σιξτίνα. Φύλαγε τα ρούχα σου…
Αυτή τη χρονιά είχαν προσκληθεί, εκτός από τον Ντέιβιντ Κάμερον και δύο από τους κυριότερους υπουργούς του, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ελβετίας και της Ολλανδίας, πολλοί τραπεζίτες, βιομήχανοι και πολιτικοί. Για να μπορούν οι καλεσμένοι να μιλούν ελεύθερα, δεν σερβίρονταν γεύματα σε τραπέζια, αλλά υπήρχε ένας μπουφές, που όμως διέψευσε την (κακή) φήμη της αγγλικής μαγειρικής, χάρη στους διακριτικούς αλλά γενναιόδωρους σπόνσορες. Το συνέδριο δεν είχε ημερήσια διάταξη, ούτε πήρε αποφάσεις. Καμία έκθεση δεν δημοσιεύτηκε στο τέλος των συζητήσεων.
Οι συνευρέσεις πολιτικών και αφεντικών κεκλεισμένων των θυρών δεν είναι αποκλειστικότητα της Μπίλντερμπεργκ. Η εταιρεία του Mont Pelerin, που ιδρύθηκε από έναν τραπεζίτη της Credit Suisse το 1947, παρουσιάζεται ως η πνευματική αιχμή του δόρατος του φιλελευθερισμού. Γίνεται κάποιος μέλος της με κοοπτάτσια, όπως στις αποκλειστικά για τζέντλεμαν λέσχες του Παλ Μαλ. Εξίσου ισχυρή, αλλά πιο «παλιομοδίτικη» είναι η τριμερής επιτροπή, ένα φόρουμ φιλελεύθερου στοχασμού που συγκεντρώνει παράγοντες της δημόσιας ζωής από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και τον Ειρηνικό. Η Ditchley Foundation, από τη μεριά της, διοργανώνει μηνιαίες διαλέξεις σε μια αγρέπαυλη του Όξφορντσαϊρ, που αποβλέπουν «στο να επηρεάσουν τους πολιτικούς παράγοντες», σύμφωνα με τον διοργανωτή τους.
Την επαύριο της σύναξης στο Γουάτφορντ δεν υπήρξαν ούτε διαρροές ούτε εκμυστηρεύσεις στα παρασκήνια. Η οδηγία για απόλυτη εχεμύθεια τηρήθηκε κατά γράμμα. Οι διαδηλωτές των κινημάτων για μια άλλη παγκοσμιοποίηση, τα μίντια και οι περίεργοι δεν είδαν παρά τις φάτσες από τις λιμουζίνες και τα καπέλα των οδηγών. Με μεγάλο θράσος, οι διοργανωτές της σύναξης απαίτησαν από τις βρετανικές αρχές -και το πέτυχαν-να αναγνωρίσουν την οργάνωση ως σύλλογο με φιλανθρωπικούς σκοπούς που δικαιούται φοροαπαλλαγές. Τα μέλη της, που ορκίζονται ότι θα τηρήσουν εχεμύθεια, έχουν, όπως φαίνεται, πολύ ευαίσθητη ψυχή.
Είχα τη δυνατότητα να εκφράσω την άποψη μου στις 27 Ιουνίου 2013, καταθέτοντας ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας για τον ρόλο των τραπεζών στη φοροδιαφυγή. Η εμπειρία είναι αξέχαστη: Οι τοίχοι του ανακτόρου του Λουξεμβούργου που αφηγούνται την ιστορία του Εξαγώνου [της Γαλλίας, λόγω του σχήματος της], το επιβλητικό πλαίσιο της αίθουσας Medicis, ο σεβασμός των κανόνων ευπρέπειας, ο όρκος που δίνεις όρθιος μπροστά στον εισηγητή: «Ορκίζεστε να πείτε όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια;»… Μπροστά σε αυτό το σώμα σεβάσμιων γερουσιαστών υπογράμμισα καταρχήν ότι στις μέρες μας το πολιτικο-χρηματιστικό κύκλωμα αποδεικνύεται λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι σε κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές που είναι ευαίσθητες στις λαϊκές αντιδράσεις και υποχρεωμένες να λαμβάνουν υπόψη τους την αντιδημοτικότητα των επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίοι θεωρούνται υπαίτιοι για την κρίση. Οι γνωριμίες δεν αρκούν πλέον σε έναν πολυσύνθετο χρηματοπιστωτικό πλανήτη, για να επηρεάσουν μια νέα γενιά διευθυντικών στελεχών, τα οποία εντυπωσιάζονται λιγότερο από την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι μικρές μεγαλοφυΐες του χρήματος. Οι επενδυτές, ειδικότερα οι θεσμικοί-συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικά επενδυτικά ταμεία, πανεπιστήμια, ιδρύματα-, απαιτούν σήμερα την τήρηση των ηθικών κανόνων, όσο αυτό είναι δυνατόν σε έναν τομέα όπως αυτός.
Πάντως, πρόκειται για μια μάχη με άνισα όπλα. Από τη μία μεριά έχουμε ένα τραπεζικό λόμπι που παραμένει ισχυρό παρά την κρίση, βοηθούμενο από ένα πολιτικό κύκλωμα άσκησης επιρροής που παραμένει επίφοβο, και από την άλλη έχουμε αντεξουσίες οι οποίες στερούνται των οικονομικών ή ανθρώπινων μέσων που είναι αναγκαία για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Στις Βρυξέλλες, η μη κυβερνητική οργάνωση Finance Watch, που εγκαταστάθηκε εκεί το 2011 και υποστηρίζεται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν μετρά μπροστά στους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των χρηματοπιστωτικών λόμπι δίπλα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι εκατό φορές μεγαλύτερος από την ισχνή της επιχορήγηση. Με τέτοια μέσα, δεν είναι καθόλου παράξενο που οι οργανώσεις υπεράσπισης των συμφερόντων ενός τόσο καταστροφικού τομέα κατάφεραν να επηρεάσουν την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διστάζουν λοιπόν να αναμετρηθούν με τους άρχοντες του χρήματος. Αλλά τι λέμε τώρα; Εδώ δεν το αποτόλμησε ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους δημοσιογραφικούς θεσμούς (Financial Times)…

Advertisements
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε! Σχόλια στα σκουπίδια των greeklish διαγράφονται άμεσα.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s